Engangskateterisering: Hva er det og hvordan gjør du det?

Hvis du har problemer med å tømme blæren på normal måte, kan engangskateterisering være en god løsning til dine vannlatingsproblemer. Engangskateterisering er en alternativ måte å tømme blæren ved hjelp av et engangskateter.

På denne måten kan du gjenvinne kontrollen over vannlatingen og føle deg tryggere i hverdagen. I starten kan det føles litt skummelt og kanskje vanskelig å måtte lære seg å kateterisere. Med grundig opplæring fra helsepersonell kan de fleste lære seg å kateterisere. Du trenger litt tålmodighet og øvelse, men det også en rekke råd og teknikker du kan følge for å oppnå en god rutine for engangskateterisering.

Når er engangskateterisering nødvendig? 

Hvis du opplever vanskeligheter med å tømme blæren ved tissing, kan engangskateterisering være et alternativ. En vanlig årsak til vannlatingsproblemer er en obstruksjon i urinveiene som forhindrer urinen i å passere fritt. Hos menn kan det for eksempel skyldes en forstørret prostata.

Noen nevrologiske lidelser kan også forårsake utfordringer med blæren, som ryggmargsskader, multippel sklerose og ryggmargsbrokk, som kan forstyrre signalene mellom hjernen og blæren. Engangskateterisering kan også være nødvendig som følge av en operasjon hvor blærefunksjonen kan være påvirket.

Ved engangskateterisering tømmes blæren ved hjelp av et kateter som føres inn i urinrøret og kastes igjen umiddelbart etter bruk. Det er et alternativ til å tømme blæren, og med god veiledning er det en løsning som kan gi deg din livskvalitet og frihet tilbake, slik at du ikke lenger trenger å begrenses av dine vannlatingsproblemer.

Gode ​​råd til din kateterisering

Engangskateterisering kan være en effektiv løsning på blæreproblemene dine. Her er noen råd for kateteriseringen:

  • Forberedelse og hygiene: Sørg alltid for å vaske hendene grundig før kateterisering. Du bør også vaske deg daglig rundt urinrørsåpningen med vann og eventuelt en mild intimsåpe.
  • Finn den riktige posisjonen: Velg en behagelig posisjon hvor du lett kan nå urinrøret. Det kan for eksempel være å sitte på toalettet, stå med lett bøyde knær eller ligge på rygg med lett bøyde ben. Noen kvinner synes det er enklere å finne urinrøret ved bruk av et kateterspeil.
  • Forsøk å slappe av: Hvis kroppen din er anspent, kan det gjøre innføringen av kateteret vanskeligere. Prøv å slappe av så mye som mulig. Dyp pusting kan hjelpe med å minske ubehag eller nervøsitet.
  • Bruk den nødvendige tiden: Ta deg god tid og før inn kateteret sakte og forsiktig. Hvis du opplever motstand eller smerte ved innføringen, bør du alltid kontakte helsepersonell for råd og veiledning. Det skal ikke gjøre vondt å bruke kateter.

Bestill gratis vareprøver hos Coloplast

Når du skal starte med kateterisering kan det være en fordel å prøve forskjellige produktvarianter. Er du i tvil om hvilket engangskateter du skal velge, kan du melde deg inn i Coloplast Assistanse.

Coloplast Assistanse er et servicetilbud til deg som bruker kateter. Her kan du for eksempel bestille gratis prøver av engangskatetre slik at du kan finne de produktene som passer best for deg.

Som medlem av Coloplast Assistanse får du samtidig tilgang til inspirasjon, relevant informasjon og gode råd til livet som kateterbruker. Har du spørsmål eller bruk for veiledning, kan sykepleierne hos Coloplast også gi deg rådgivning over telefon. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *