Jezyk Polski

Coraz więcej norweskich studentow wybiera Polske, jako miejsce do studiowania. Czestym kierunkiem studiow jest medycyna. Zeby lepiej komunikować sie z pacjentami, przygotowalem te strone. Mam nadzieje, ze okaze sie przydatna.

 

Pozdrawiam, Lars Haugom

 

Polen

Innbyggernavn: Polakk, polsk

Hovedstad: Warszawa

Befolkning: 38 463 689

 

Styreform: Republikk

President Andrzej Duda

Statsminister Beata Szydlo

Offisielt språk Polsk

 

ValutaPolsk złoty (PLN)

Nasjonaldag3. mai og 11. november1

 

Polen (polsk Polska), offisielt Republikken Polen (polsk Rzeczpospolita Polska) er et land i Sentral-Europa, og grenser i vest mot Tyskland, i sør mot Tsjekkia og Slovakia, i øst mot Ukraina og Hviterussland, og i nord mot Østersjøen, Litauen og Russland (i form av Kaliningrad-enklaven). Polen deler også sjøgrenser med Danmark og Sverige. Med et areal på 312 679 km² er Polen verdens 70. største land. Polens befolkning utgjør over 38 485 779 (2014) mennesker, for det meste bosatt i store byer som Łódź, landets historiske hovedstad Kraków eller nåværende hovedstad Warszawa.

 

Den første polske staten oppstod i 966, med et territorium som ligner på Polens moderne grenser. Polen ble et kongedømme i 1025, og gikk i 1569 inn i en langvarig union med Storhertugdømmet Litauen og dannet Det polsk-litauiske samvelde. Samveldet ble oppløst i 1795, og Polen ble delt mellom sine naboland Russland, Preussen og Østerrike. Polen vant sin selvstendighet tilbake i 1918 etter første verdenskrig, men tapte den igjen under andre verdenskrig, da landet ble okkupert av Tyskland og Sovjetunionen. Etter krigen ble Polen omdannet til et kommunistisk «østblokkland» under sovjetisk kontroll. I 1989 kvittet Polen seg med kommuniststyret, og landet ble uformelt kjent som «Den tredje polske republikk».

 

I dag er Polen et parlamentarisk demokrati bestående av seksten voivodskap, og er det sjette mest befolkede medlemsland i Den europeiske union. Landet er dessuten medlem i NATO, FN, OECD, WTO og flere andre internasjonale organisasjoner.

Det Polske språk

Flere og flere Norske studenter velger å gjøre sine studier i Polen. Ofte er studieretningen medisin. For å muliggjøre bedre kommunikasjon med pasientene har jeg laget disse sidene, jeg håper at du finner god bruk i dem.

 

Hilsen, Lars Haugom

 

(Sidene er under konstruksjon, mer materiale følger)

Studere medisin i Polen?

 

Kontakt Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) for mer informasjon!

Copyright © 2016 MedKurs SA, All Rights Reserved